FİBROBETON, 2023 YILINDA DEVREYE ALDIĞI GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ İLE YILLIK 1100 TON CO2 EMİSYONUNU AZALTACAK

Fibrobeton Ges

Fibrobeton Güneş Enerjisi Santrali, 05.01.2023 tarihinde devreye alındı. Santralin projelendirilmesi, kurulumu ve güneş paneli tedariği, Schmid Pekintaş Enerji tarafından gerçekleştirilmiştir. Fibrobeton’un Düzce’de bulunan fabrikasının çatısında kurulumu gerçekleşen güneş enerjisi santralinde 2700 adet fotovoltaik güneş paneli kullanılmıştır.

Yatırım kararı 2020 yılı içinde alınan tesisin, tüm izinlerinin alınması ve projenin hayata geçirilmesi 11 ay sürdü. 1420 MWh enerji üretme kapasitesine sahip GES sayesinde, fabrikada yıllık 1100 ton CO2 emisyonunu azaltılacak.

Yılda (2022) 1560 MWh elektrik enerjisi kullanılan fabrikada, kullanılan elektriğin %91 oranında karşılanması ve CO2 emisyonunun toplam fabrika enerji kullanımında (mazot, doğalgaz ve elektrik) %76 oranında azaltılması sağlanacak. Böylece fabrikada üretim, ısıtma, fabrika içi tüm makine çalışmaları ve aydınlatmada kullanılan elektrik enerjisinin büyük kısmı yenilenebilir enerji kaynaklardan temin edilecek.

Bu yatırımın bir yandan firmanın sürdürülebilirlik stratejisi ve Avrupa yeşil mutabakat kriterlerine uyum konusundaki çalışmalarına büyük katkı sağlanması bekleniyor. Diğer yandan da Fibrobeton A.Ş. ürünlerinin birim üretim başına CO2 emisyonunu ise %15 oranında azaltacağı hesaplanıyor. Ekonomik açıdan ise GES yatırımının 3 yılda kendini amorti etmesi bekleniyor.

OTHER NEWS